Ziua Mondială a Apei aduce în prim plan, în 2023, ideea de ,,schimbare rapidă a atitudinii oamenilor” , pentru a putea rezolva criza apei potabile și a canalizării.

Tu, împreună cu familia ta, școala ta sau comunitatea din care faci parte, poți face diferența prin felul în care alegi să utilizezi, consumi sau administrezi apa în viața ta!

Miliarde de oameni și nenumărate școli, afaceri, centre medicale, ferme și fabrici nu au la dispoziție o apă potabilă sigură și o rețea de canalizare eficientă.

Sloganul pentru acest an este ,, Fii tu însuți schimbarea pe care dorești să o vezi în lume!,,

În legendele antice, pasărea colibri folosea picăturile de apă pentru a stinge focul. De aceea, ea este simbolul acestei campanii.

Legenda spune așa:

Într-o zi, a izbucnit un incendiu devastator în pădure.

Pasărea colibri tot aducea apă în cioc, ca să stingă focul. Toate celelalte animale, înnebunite de spaimă, fugeau care încotro, pe unde nimereau.

Pasărea colibri continua, însă, să care apă în cioc.

Un tigru, conştient de zădărnicia demersului, îi atrase atenția:

– Tu crezi că poți să stingi focul ăsta imens cu stropul de apă pe care îl aduci tu?

Pasărea colibri îi răspunse :

– Eu îmi fac partea mea…

CE PUTEȚI FACE VOI? LUCRURI SIMPLE:

  • Economisiți apa! Faceți dușuri scurte și nu lăsați robinetul să curgă în timp ce vă spălați pe dinți sau în timp ce preparați mâncarea!
  • Fiți curioși! Descoperiți de unde vine apa la robinetul vostru, cum este distribuită și vizitați o uzină de apă sau o stație de epurare, pentru a vedea cu ochii voștri ce se întâmplă!
  • Protejați toaletele și sistemul de canalizare! Nu mai aruncați în toaletă sau în canalizare șervețele umede, absorbante, medicamente sau alte tipuri de deșeuri!
  • Cumpărați produse locale și sezoniere! Căutați produse obținute cu apă mai puțină!
  • Protejați natura! Plantați un copac sau creați o grădină, utilizând soluții naturale pentru a reduce riscul inundațiilor și creați spații pentru colectarea apei de ploaie!
  • Implicați-vă în acțiuni de voluntariat! Curățați izvoarele, pâraiele, lacurile, zonele umede sau plajele, în acțivități care implică comunitatea!

Pentru detalii, intrați pe https://www.worldwaterday.org/.

Deveniți, preț de o clipă, o pasăre colibri! Fiți gingași, rapizi, dedicați, loiali și resposabili în raport cu această resursă vitală!