Apa uzată

Un alt serviciu inclus în tariful practicat de către Compania Apa este cel legat de colectarea și trasportul apelor uzate.

Apa uzată, numită și „apă folosită” sau „apă de canalizare” are încărcătură microbiologică ce reprezintă un factor de risc pentru sănătatea umană. Ca urmare, ea trebuie transformată prin epurare într-o stare ce-i permite deversarea în orice emisar (râu, lac, mare), fără a polua mediul înconjurător.

Apele pluviale sunt rezultate în urma precipitațiilor atmosferice și sunt considerate ape uzate. Acestea ajung în sistemul de canalizare încărcate cu factori poluanți din oraș.

Apele uzate și cele pluviale sunt strânse prin intermediul unui colector și transportate, prin rețeaua de canalizare către cea mai apropiată stație de epurare.

Tunelul colector

Una dintre cele mai spectaculoase construcții realizate în județul Brașov în ultimii 20 de ani – tunelul de un kilometru lungime, construit prin străpungerea unui versant, parte a colectorului de canalizare Poiana Brașov – Râșnov. Tunelul este electrificat și este construit la o adâncime de circa 12 metri. În tunel se află conducta prin care sunt transportate apele uzate din stațiune spre Stația de Epurare Brașov, acolo unde apele uzate sunt tratate conform normelor UE privind protecția mediului înconjurător.