Contorul de branşament este aparatul de măsurare a volumului de apă consumat de utilizator, care se montează pe branşament între două vane – robinete la limita proprietăţii utilizatorului şi reprezintă ultima componentă a reţelei publice de distribuţie, în sensul de curgere a apei, fiind utilizat la determinarea cantităţii de apă consumată, în vederea facturării.

Contorul montat pe branşamentul de apă este verificat, gratuit, în Laboratorul Metrologic al Companiei, conform legislaţiei în vigoare, o dată la maximum 7 ani.

În situaţia în care căminul de branşament se află pe proprietatea sa, clientul are obligaţia de a proteja contorul şi de a permite accesul reprezentanţilor Companiei pentru citire şi intervenţie.

Compania Apa are în administrare aproape 50.000 de contoare în aria sa de operare. Aproximativ 23.000 de bucăţi sunt montate în Braşov, dintre care 5.000 sunt contoare inteligente. Pentru anul 2022, prin programul de investiții al Companiei, vor fi achiziționate 6.500 de contoare inteligente care  vor fi montate atât pe branșamente noi, cât și pentru a le înlocui pe cele clasice.

Cum se citeşte indexul contorului?

Indexul este format din cifrele înscrise în cadran şi reprezintă un număr întreg, fără subdiviziuni. Unitatea de masură este metrul cub.

Spre exemplu, indexul citit pentru contorul din imagine este 5900.