Prezența apei poate fi creatoare de pace, iar lipsa ei generează conflict.

Atunci când resursele de apă sunt limitate sau poluate sau când comunitățile nu au acces în mod egal la resursele de apă, pot apărea tensiuni sau conflicte între regiuni sau țări.

Tema Zilei Mondiale a Apei din 2024 este ‘Water for Peace’ (Traducere și adaptare : O pace durabilă se bazează pe apă).

Peste 3 miliarde de oameni din lumea întreagă depind de surse de apă care traversează granițele țărilor lor. Și totuși, doar 24 de țări au semnate acorduri de cooperare pe tema resurselor de apă gestionate în comun.

Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice este mai mare, iar populația crește, este o nevoie urgentă, în interiorul și în afara țărilor, de a se uni în jurul protejării și conservării celei mai prețioase resurse.

Sănătatea publică și prosperitatea, alimentele și sistemele energetice, productivitatea economică și integritatea în legătură cu protejarea mediului înconjurător, se bazează pe buna funcționare și gestionarea echitabilă a circuitului apei în natură.

În această zi, trebuie să prețuim mai mult apa și să realizăm că ea este sursa unui viitor mai stabil și prosper pentru noi toți.

Joacă-ți rolul!

Fii o parte din campania globală inițiată astăzi! Este nevoie de oricine – de la indivizi la familii, de la companii până la guverne – pentru a colabora și pentru a crea o societate armonioasă.

De aici poți descărca materiale legate de apă: https://www.un.org/en/observances/water-day/resources și te poți documenta despre acest mesaj, aici:  https://www.unwater.org/water-facts/water-and-peace.