În urma ploilor torențiale căzute ieri, 19 iulie, asupra municipiului Brasov,  cu o intensitate ce a depășit 70 litri/mp, canalizarea menajeră de pe str. Mihai Viteazul și canalul Timiș au intrat sub presiune în zona străzii Stadionului.

Această canalizare colectează apele menajere din Centrul Civic și din zona străzii Tudor Vladimirescu. Pe acest fond, materialele menajere, precum și cârpele aruncate în canalizarea publică au fost antrenate, iar carosabilul din zona sensului giratoriu a fost inundat pentru o scurtă perioadă de timp. În acest interval, zona a devenit impracticabilă,  atât pentru traficul auto, cât și pentru accesul pietonal.

Angajații Companiei Apa Brasov au acționat în regim de urgență și au curățat și eliberat gurile de scurgere care erau blocate cu cârpe si alte materiale menajere. Toate aceste mizerii împiedicau scurgerea și preluarea apelor pluviale prin gurile de scurgere existente în aceasta zonă. Rețeaua publică a devenit funcțională și, în mai puțin de 30 minute, zona afectată de inundații a devenit din nou practicabilă.

Responsabilitatea Companiei Apa Brașov este să mențină rețelele publice de apă și canalizare în stare de funcționare. Din constatările zilnice am observat că, alături de neglijența cu care o parte din cetățeni își gestionează propriile rețele, cele mai importante cauze care determină înfundarea rețelelor publice de canalizare sunt reprezentate de cârpele și șervețelele umede, alături de resturile menajere aruncate în toalete.

Precizăm că, după aproximativ 3 ani de la modernizarea și creșterea capacității de preluare a apelor pluviale din această zonă, în care canalizarea a funcționat foarte bine, indiferent cât de mult a plouat, este prima dată cand ne confruntăm cu acest fenomen.