Nicio zi nu trece, fără să avem o activitate APArte! Astăzi, 15 Martie 2023, la Uzina de Apă Târlung am primit vizita clasei a IX-a , de la Liceul Energetic din Brașov.

Subiectele atinse au fost diverse, ca de obicei. Învățăm, vorbim, educăm, tragem semnale de alarmă, ne împrietenim. Apa brută din Târlung, apa potabilă de la robinet, apa uzată din canalizare și apa epurată redată naturii sunt cele 4 tipuri cu care noi lucrăm. La fel de importantă este și cel de-al cincilea: apa virtuală.

Orice aliment cumpărăm, orice element vestimentar alegem, orice pantofi purtăm, orice detergent folosim sau orice parfum utilizăm, acel element conține apă virtuală, folosită în procesul de producție.

De exemplu, pentru o ceașcă de cafea sunt necesari 140 de litri de apă, 180 de litri pentru un kilogram de roșii, 460 de litri pentru un kilogram de portocale sau 15.500 de litri pentru 1 kg de carne de vită. Pentru fabricarea unui tricou din bumbac se consumă 2.700 de litri, iar pentru obținerea unei perechi de blugi, 11.000 de litri.

Prin urmare, consumul nostru real de apă este suma apei utilizate direct și a apei virtuale.

Putem reduce consumul de apă virtuală? Răspunsul este DA, restul ține de alegerile pe care le facem în fiecare zi.