Pentru orice român, această zi ar trebui să fie una de referință. Istoria acestui popor este una încărcată de sacrificii, acte de eroism, dar și clipe negre. Cunoașterea ei este însă, o condiție importantă în evoluție.

În urmă cu 105 ani, și brașovenii au sărbătorit Marea Unire de la 1 decembrie 1918. În număr de câteva zeci, ei au participat la Alba Iulia, la marele eveniment. Documentele vremii scot în evidență personalități locale marcante care s-au aflat acolo, printre care Andrei Bârseanu, Tiberiu Brediceanu, Vasile Saftu sau Zaharia Bârsan.

La Alba Iulia, rezoluția Unirii a fost citită de episcopul greco-catolic de Gherla, Dr. Iuliu Hossu: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.”

La mulți ani, România!