Orice asociere cu oameni preocupați de istoria apelor din Cetatea Brașovului ne face mândri. Orice săpătură în albia trecutului, ne aduce mai aproape de prezent.

În parteneriat cu domnul profesor Eugen Moga, un om cu preocupări vaste și diverse, de la biologie la sculptură, de la design ambiental la grafică, de la cascadorie la film, am sprijinit organizarea vernisajului expoziției de grafică cu titlul “Misterele apelor din Cetatea Brașovului ”, găzduită la Centrul Cultural Apollonia, pe perioada lunii martie.

Lucrările de grafică au în prim plan apele Brașovului vechi, aspecte uitate și reînviate cu această ocazie. Veți găsi, printre tablourile expuse, și reprezentarea primei clădiri ce a fost racordată la reţeaua publică de alimentare cu apă. Este vorba despre fostul Palat al Pensiilor, actualul Rectorat, aflat pe colţul Străzii Vămii, astăzi Mureşenilor. Impunătoarea clădire a fost construită în stil neo-renaştere, cu picturi „sgraffito”, la sfârşitul secolului al XIX-lea, între anii 1881 şi 1885, fiind proiectată de către arhitectul Peter Bartesch. După finalizarea construcţiei apeductului, în 1893 edificiul a primit apă în mod centralizat, o apă filtrată şi clorinată, marcându-se astfel începutul unei ere a civilizaţiei în bătrânul nostru oraș.

Sunteți invitați să petreceți o după-amiază plăcută, emoționantă și captivantă la expoziția domnului Moga!