A venit vara, în sfârșit ! De fiecare dată, este o bucurie, deoarece asociem cu toții acest anotimp cu un concediu însorit, la malul mării. Cu relaxarea, bucuria peisajelor incredibile, cu o carte bună citită la umbră, cu înghețată cremoasă și evident, cu valuri.

Indiferent unde suntem, este bine să fim conștienți că organismul nostru are nevoie de hidratare mereu, cu atât mai mult atunci când avem de-a face cu temperaturi caniculare !

2,5 litri este cantitatea de apă ideală pentru consumul zilnic. De unde vine ea ? În 24 de ore, corpul uman pierde, prin intermediul pielii aproximativ 500 ml apă, prin aerul expirat 350 ml,  prin urină şi fecale încă 1.650 ml.

Pentru ca organismul să îşi desfăşoare activitatea la nivel optim, este nevoie să consumăm o cantitate de apă mai mare decât necesarul minim.  Cu cât există mai multă apă în organism, cu atât acesta poate scăpa de toxinele care provoacă boala şi îmbătrânirea.

Dacă nu reușim să consumăm această cantitate, sunt consecințe. În primul rând, poate apărea durerea, ca prim semn al deshidratării. Spre exemplu, o durere de cap poate să treacă după consumarea mai multor pahare cu apă într-un interval de 5-10 minute. Alteori, foamea dintre mese poate reprezenta o sete camuflată, care dispare imediat ce a fost băut un pahar cu apă.

Sunt și situații în care organismul nostru ne mai uimește o dată. În anumite limite, el îşi produce singur apa de care are nevoie. Este vorba de aşa numita apă endogenă, formată în cursul proceselor metabolice. Spre exemplu, 100 g de grăsimi produc 107,1 ml de apă.

Înainte să tragem o concluzie, ne mai amintim și că procesul involuţiei şi al îmbătrânirii este legat în mod direct de diminuarea posibilităţilor organismului de a păstra şi metaboliza apa.

Încă de la începuturi, suntem apă într-o proporție covârșitoare. Un embrion de 3 zile este 97% apă, unul de 8 lini, 81%. La 30 de ani, conţinutul hidric al organismului uman ajunge la 60%, iar la 70 de ani la circa 46%.

Curgerea apei din noi ne face mai tineri, mai frumoși și mai plini de energie! Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi!