Apa subterană este invizibilă, dar impactul ei este vizibil peste tot.

Ascunsă vederii, sub picioarele noastre, apa subterană este o comoară îngropată care ne îmbogățește viața. Aproape toată cantitatea de apă potabilă din lume, în stare lichidă, provine din apa subterană.

Pe măsură ce schimbările climatice se vor accentua, apa va deveni din ce în ce mai puțin accesibilă. Acesta este principalul motiv pentru care apa subterană ar trebui să fie în centrul preocupărilor noastre.

Ce este apa subterană?

Apa subterană este acel tip de apă aflat în profunzimea pânzei freatice. Aceasta poate fi definită ca o formațiune geologică de roci, nisip și pietriș care pot susține acest lichid vital.

De ce ar trebui să ne pese de apa subterană?

Aceasta este utilizată pretutindeni în lume, fiind extrasă din pânza freatică într-o cantitate mult mai mare decât poate fi regenerată doar prin ploaie și zăpadă.

Poluarea apei subterane este o problemă specifică, deoarece refacerea volumului de apă stocat astfel se poate face doar în decenii sau secole.

În unele locuri, nu este cunoscut volumul de apă care se află în adâncuri, drept urmare nu poate fi utilizat sau poluat. Astfel, se păstrează o resursă vitală de apă.

Explorând, protejând și folosind sustenabil apa subterană, această resursă va fi una esențială în supraviețuirea omenirii și în continua ei adaptare la schimbările climatice și la nevoile unei populații în continuă creștere.