Monitorizarea calitatii apei

Monitorizarea calitatii apei

Calitatea apei potabile este verificata in conformitate cu standardele internationale de metoda, iar caracteristicile de potabilitate corespund legislatiei nationale in vigoare, care este in concordanta cu cerintele Directivei Cadru 98 / 83 / EC / 1998 a Consiliului Uniunii Europene privind calitatea apei potabile; se utilizeaza aparatura de laborator omologata, performanta.

Calitatea apei furnizate, metodele de analiza, valorile admise pentru parametri si programele de monitorizare a apei potabile trebuie sa fie in conformitate cu Legea nr 458/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu normele sanitare in vigoare.

Laboratorul Apa Potabila are ca domeniu de activitate monitorizarea de control al calitatii apei potabile distribuite in reteaua de distributie a Companiei APA Brasov S.A.

Scopul acestei monitorizari este de a furniza informatii despre:

 • calitatea apei potabile produse si distribuite prin retea consumului populatiei ,
 • eficienta tehnologiei de tratare a apei,
 • mentinerea calitatii apei potabile in domeniul valorilor parametrilor stabiliti prin lege.

Locul de unde se preleveaza probe de apa in vederea analizelor de laborator este:

 • caminul de bransament, pentru apa potabila si cea industriala;
 • caminul de racord, pentru apa uzata.

Apa este un element esential si absolut necesar corpului uman. Apa potabila a fost, este si va fi cea mai importanta apa.

Compania Apa Brasov S.A. se asigura sa monitorizeze foarte strict calitatea apei potabile, care trebuie sa indeplineasca cerintele sanitare si de igiena ale normelor in vigoare.

 

 

mai mult ↓

 

Laborator uzina de apa

Laboratorul de proces din cadrul Uzinei de Apa este structurat pe trei componente:

 • Laboratorul de determinari fizico-chimice in care se executa analize complete in fiecare faza a procesului tehnologic de tratare, atat pentru apa bruta preluata cat si pentru cea rezultata dupa tratare. Analizele care se executa in acest laborator sunt: turbiditatea, clorul liber si total, aluminiul rezidual, substantele organice, duritatea temporara si totala, oxigenul, ph-ul, TDS-ul, conductivitatea, amoniul, azotitii.
 • Laboratorul de determinari microbiologice in care se executa analize microbiologice complete in toate fazele procesului tehnologic. Analizele care se executa sunt: coliformi totali, coloformi fecali, streptococi totali, streptococi fecali, germeni.
 • Laboratorul de determinari biologice in care se executa analize biologice complete in faza de tratare a apei, necesare pentru determinarea sestonului, determinarea calitativa si cantitativa a fitoplanctonului si a zooplanctonului.

Analizele specifice efectuate in laboratoare, sunt evidentiate in registre de urmarire si transmise Directiei de Sanatate Publica, la sfarsitul fiecarei luni.

Laborator uzina de apa
Laborator uzina de apa

Laborator apa potabila

Laboratorul Apa Potabila inregistrat la Ministerul Sanatatii cu nr.inregistrare 366/27.10.2015 (evaluator Institutul National de Sanatate Publica) este acreditat ca laborator competent sa efectueze incercari conform cerintelor SR ISO/CEI 17025:2005/AC:2007 in baza Certificatului de Acreditare nr.LI 677/04.12.2012 (evaluator Asociatia de Acreditare din Romania/RENAR).

Actele normative care guverneaza activitatea de monitorizare a calitatii apei potabile sunt:

 1. LEGEA 458 / 08.07.2002 republicata privind calitatea apei potabile
 2. LEGEA 311 / 28.06.2004 
 3. HG 974 / 15.06.2004 – HG342/04.06.2013 Norme de supraveghere, inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile
 4. Program Monitorizare de Control al Calitatii Apei Potabile Distribuite in Municipiile Brasov, Codlea, Sacele, precum si in sectoarele exterioare (Poiana Brasov, Ghimbav, Halchiu, Harman, Prejmer, Sanpetru, Bod, Satu Nou, Rupea)

 Programul de Monitorizare se elaboreaza anual in colaborare cu Directia de Sanatate Publica jud. Brasov.

 

Laborator ape uzate

Laboratorul de Ape Uzate, efectueaza determinari fizico-chimice atat pentru Compania Apa Brasov S.A. (Statia de Epurare, Poiana Brasov, Rupea, Harman, Sanpetru, Statia de Pompare Triaj) cat si pentru agentii economici.

Laboratorului ii revin atributii sporite in actiunea de urmarire sistematica si completa a calitatii apelor uzate evacuate de catre agentii economici.

Zilnic, se preleveaza probe multiple din care se efectueaza seturi de analize. Obligativitatea verificarii unui numar mare de indicatori pentru monitorizarea calitatii apelor uzate, este reglementata prin documentele emise de catre autoritatile din domeniu, respectiv Agentia de Protectie a Mediului si S.G.A. (Administratia Nationala "Apele Romane", Administratia Bazinala de Apa OLT, S.G.A. Brasov).

Laborator ape uzate Laborator ape uzate Laborator ape uzate

Raport de analiza a apei potabile

Raportul de analiza a apei potabile, intocmit de catre Laboratorul Apa Potabila al Companiei Apa Brasov S.A., cuprinde indicatori, fizico-chimici si microbiologici; este intocmit in conformitate cu “Program Monitorizare de Control al Calitatii Apei Potabile Distribuite in retea” si investigheaza probele prelevate din punctele de recoltare stabilite de comun acord cu Directia de Sanatate Publica a Judetului Brasov.

Scopul monitorizarii calitatii apei potabile este acela de a furniza informatii despre:

 • calitatea apei potabile produse si distribuite,
 • eficienta tehnologiei de tratare a apei,
 • mentinerea calitatii apei potabile in limita valorilor admise de lege.

Aici gasiti descrierea indicatorilor fizico-chimici si bacteriologici din raportul de analiza a calitatii apei potabile.

Aici gasiti Harta cu punctele de prelevare a probelor.

Harta cu punctele de prelevare a probelor